Blog

February 2021

Overleden

Prof. Paulus Josef Crutzen. Familie of niet.

Ergens in de jaren 90 van de vorige eeuw, een paar jaar nadat Professor Paul Crutzen zijn Prijs had gewonnen, had ik plotseling een mail in de bus van Ilona Crutzen, ze vroeg zich af of we familie waren. Al heel snel kwam ik er achter dat haar oma was overleden en daar had ze moeite mee. Haar oma woonde in Amsterdam. Amsterdam, ben je soms de dochter van Paul Crutzen. Dat was zo. Wow ik had contact met de dochter van de meest beroemde Crutzen die er was. We hebben heel wat afgemaald in die tijd. Maar het was op het account van de hogeschool en toen ik daar wegging was het contact verbroken. Door Ilona ben ik begonnen met het onderzoek naar mijn stamboom. Kijken of we familie zijn. In Maastricht in het archief was er steeds een familie Crutzen die 20 jaar scheelt met onze stamboom en die altijd in het zelfde dorp woont als mijn familie Crutzen. Een Kerkenboek was niet aanwezig, dus ik kon de verbinding niet vinden. Met paul heb ik nog regelmatig gemaild. Het kan raar lopen in het leven. Paul is onlangs overleden en het contact met Ilona is er nog steeds, ik ben maar eens begonnen aan de stamboom, kijken wat ik kan vinden. De link naar het verleden was een probleem, maar via een kaart met de geboortedatum van de vader erop, de kaart ligt in het archief van Amsterdam. Ben ik op het spoor gezet van deze familie Crutzen.
Al snel vond ik iets bijzonders, mijn vader had op de staatsmijn Wilhelmina een collega die Quirinus Crutzen Heette en die woonde in de Seghemansstraat op Terwinselen woonde die Quirinus was een neef van Paul Crutzen. Want hem zijn vader Quirinus Crutzen was de broer van Josef Crutzen de vader van Paul Crutzen.
Het zoeken gaat niet zo gemakkelijk, want Crutzen wordt op verschillende manieren geschreven, maar ook voornamen. Veel mensen konden niet lezen en schrijven dus werd er op klank geschreven en vergeet het dialect niet, wat ook nog vaak roet in het eten gooit. Creutzer, bij het ene kind, bij een ander kind met dezelfde vader Crutzer en dan weer Crutzen en dan weer Cruitsens en dan weer Creutzerclaes ik bedoel maar en wat dacht je van Johannes en Jan of Jean, Renier en Reijner, Nicolai of Nicolaas. En de enen keer is het Paulus en de andere keer is het gewoon Paul. Som kun je zoeken op klank door een ~ voor de naam te zetten. Of ik zoek alleen maar op voornaam en plaats
.

Veel plaatsen hebben een archief en een website, waar de boel gedigitaliseerd is. In Duitsland kun je niks vinden die lopen achter. Dan heb je de centrale Archieven per provincie. Je hebt een militairen archief. Soms kom je uit in het militaire archief van Parijs waar je alles kunt terug vinden over de soldaten van Napoleon. Een zoon van Cordula Windelsmid die getrouwd was met een Paulus Cruijtsens was Tambour-Maître in het Franse leger. Alle oorlogen heeft hij overleeft en werd 99 jaar. Maar volgens de krant werd hij 102 en werd zijn 100ste verjaardag goed gevierd. Stamboom onderzoek kan ook leuk zijn. Maar ook veel verdriet, de kindersterfte in de 19 en 18 eeuw is enorm. We leven nu in Corona tijd. Met een goede communicatie, maar er was een mazelen epidemie en er stierven in een gezin van 6 kinderen 3 binnen 1 week. Wat een leed maakte die mensen mee ongelooflijk. En als ik kijk naar mijn eigen opa die Hubert Paul Crutzen, die in zijn eerste huwelijk met Maria Theresia Dirres 4 kinderen kreeg waarvan er 3 komen te overlijden en ten slotte ook zijn vrouw in 1919 in een tijd dat er de Spaanse griep heerst. Waar ook jonge mensen aan ten gronde gingen.

Mijn sites zijn openarch.nl heb ik een abonnement van, wiewaswie.nl allelimburgers.nl en veel archieven sites en soms nog familysearch maar dar staat niet zo veel
.