van der Does - Crutzen-Delahaye

Uit verschillende archieven

De familie Hesdahl

Onlangs heb ik de familie Hesdahl toegevoegd. Nicole Hesdahl is al 20 jaar mijn fysiotherapeut. Op zoek naar haar wortels, stuitte ik op de familie Leunissen, deze familie zit in de familie Crutzen, een nicht en een neef van mijn vader is getrouwd met een Leunissen. Dan hoeft het nog niet de zelfde familie te zijn. Maar het is dezelfde familie. De familie Leunissen komt oorspronkelijk uit Groningen. Al een paar eeuwen geleden zijn 2 kinderen uit een gezin ze via Maastricht in Limburg terecht gekomen. Soms gebeurde dat vanwege het geloof, maar vaak uit economische redenen, omdat men in Groningen geen werk vond, ging me daarnaar toe waar werk was. Het kan ook zijn dat in dienst zijn geweest van iemand die richting zuiden ging. 

https://www.macfamilytree.com/Eppelke/Stamboom%20Crutzen%20-%20Delahaye/languages/nl/persons/Person_219776.html

Ook toegevoegd is een andere familie, de familie Saelmans.
Rian Saelmans is mijn fietsenmaakster, voor zover ik het zelf niet kan. Maar onderdelen haal ik bij haar. Al sinds ik in Heerlen woon. Mijn ouders hebben er ooit een van de eerste elektrische fietsen gekocht. Ik zelf heb 2 ligfietsen, die ik niet bij haar gekocht heb. Eentje is al bijna 14 jaar en de andere is nu 6 jaar. De laatste is een S-Pedelec. 45 km fiets. Met 45 km op een hoogte van 35 cm vliegen over de weg. 
De familie Saelmans als fietsenmaker familie komt oorspronkelijk van de Pannesheidestraat in Kerkrade, vlak aan de grens met Duitsland. Via Terwinselen zijn ze in Heerlen terecht gekomen. 
Oorspronkelijk komt de familie uit Weert, maar een Saelmans, trouw mevr. Schings en die komt uit Kerkrade. In 90% van de Huwelijken ging men wonen daar waar het meisje woonde. De vader van het meisje regelde het huwelijk en daar waar het meisje woonde ging men wonen, behalve als men als man een vaste werkplek had, dan was het andersom. De meeste mensen waren dagloners, of waren landbouwer of landbouwster. Ze hadden dan zelf geen boerderij, of ze waren ook geen pachter, maar waren in dienst van een boer. Dat kon voor altijd dezelfde boer zijn, maar vaak, was men het ene jaar daar en het andere jaar weer elders werkzaam. 
Je ziet huwelijken waar de vader timmerman is de zoon ook en de vrouw waar de zoon mee trouwt is de dochter van een timmerman. De dochter van een herbergier trouwt een koopman. Om een of andere reden, leefde men in een bepaald wereldje en in dat wereldje trouwde men. 
Het zal nu niet veel anders zijn. 
Terugkomend op de Saelmans, een Saelmans trouwt met een Schings en de familie Schings zat in mijn stamboom. 

Comments